Listem
  1. Anasayfa
  2. Tarifler
  3. Krallara Layık Börek: Viyana Usulü Apfelstrudel

Krallara Layık Börek: Viyana Usulü Apfelstrudel

Yagmur Sefa Yagmur Sefa
30 dk
45 dk
-
-
Listene Ekle
Paylaş

Avusturya kralı Franz Joseph'in dediği gibi; strudelsiz geçen bir gün, yıldızsız bir gökyüzüne benzer. Ağızda dağılan hafif tatlı hamuru, tarçınlı elma kokusu ve romda bekletilmiş üzüm taneleriyle Apfelstrudel (Elmalı Börek) kralın dediği kadar var.

Avusturya kralı Franz Joseph'in dediği gibi; strudelsiz geçen bir gün, yıldızsız bir gökyüzüne benzer. Ağızda dağılan hafif tatlı hamuru, tarçınlı elma kokusu ve romda bekletilmiş üzüm taneleriyle Apfelstrudel (Elmalı Börek) kralın dediği kadar var. Hikayesi kahve gibi Arap ülkelerine dayanan Apfelstrudel (Elmalı Börek) Viyana Kuşatması sırasında Orta Avrupa'ya taşınmıştır. O yıllarda orduya besin kaynağı sağlamak için hamur işleri üretilmiş, zamanla da soyluların mutfağına girmiştir. Strudel hamuru da 1600'lü yıllara göre zamanla değişmiş ve Viyana mutfağının vazgeçilmezi olmuştur.

Malzeme Listesi

1/2 su bardağı ılık su
2 yemek kaşığı erimiş tereyağı
1 adet yumurta
300 gr un
1 fiske tuz
1 kg ekşi elma
1/2 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı romda bekletilmiş kuru üzüm
1 su bardağı ıri dövülmüş ceviz
1.5 tatlı kaşığı tarçın
1/2 adet limon kabuğu rendesi
5 yemek kaşığı galeta unu

(4 Kişilik - 2 saat)

Hazırlanışı

Adım 1

Hamuru için; Un hariç, bütün hamur malzemelerini karıştırıp, arkasından yavaş yavaş unu ekleyin. Hamuru metal bir kap içinde 30 dk. dinlenmeye bırakın.

Adım 2

Elmalı harcı için; Hamuru beklerken elmalı harcı hazırlamaya başlayabilirsiniz. Elmaları küp şeklinde değil de ince cips şeklinde keserseniz asıl tarife daha uygun olur. Hamuru 3 parçaya ayırıp, baklava hamuru gibi açabildiğiniz kadar ince açın. Büyük fırın tepsisine sığacak şekilde açtığınız hamurları, unlanmış mutfak peçetelerinin üstüne serin. Üzerlerine eritilmiş tereyağı sürüp, bir kaşık tereyağında kavrulmuş galeta ununu serpin ki hamur yırtılmasın. Arkasından elma harcını içlerine koyun.

Adım 3

Hamurları mutfak peçetelerinin yardımıyla rulo yapıp, üstlerine tekrar tereyağı sürün. İyice rulo yaptıktan sonra, 180 derece ısıtılmış fırında 45 dk. hamur iyice kızarana kadar pişirin.

Adım 4

Fırını kapattıktan sonra 10-15 dk. kadar fırının kapağını açıp, içinde bekletin.

Püf Noktası

Strudelin üstüne pudra şekeri serptikten sonra ılık veya soğuk olarak yanında vanilyalı sos ya da dondurma ile servis edebilirsiniz.

Listene Ekle
Paylaş