Listem
  1. Anasayfa
  2. Tarifler
  3. Çikolatalı Glutensiz Kek

Çikolatalı Glutensiz Kek

incitadında incitadında
10 dk
20 dk
-
-
Listene Ekle
Paylaş

Chia, pek çok faydasının yanı sıra kalsiyum ve omega 3 bakımından zengin ve aynı zamanda glutensiz bir tohumdur.

Chia tohumu son zamanlarda giderek artan bir popülariteye sahip, mutlaka bir yerlerden adını duymuş veya görmüşsünüzdür. Bir çoğumuz için yeni bir ürün olsa da aslında oldukça eski, 14. ve 16. yüzyıllar arasında yaşamış olan Aztek'lerden günümüze kadar gelmiş bir "süper gıdadır." Chia, pek çok faydasının yanı sıra kalsiyum ve omega 3 bakımından zengin ve aynı zamanda glutensiz bir tohumdur. "Chia puding"i duymuş olabilirsiniz. Chia tohumu tamamen tatsız ve kokusuz olmasına rağmen ne yazık ki herkes puding formunda tüketmekten hoşlanmayabiliyor. Peki o zaman gelin bir de bu tohumla minik bir kek yapalım! Üstelik un da eklemeyelim, yani kekimiz glutensiz olsun! Hem de çikolatalı olsun! Yetmedi, bir de kısa sürede çabucak hazırlanabilir olsun! :)

Malzeme Listesi

2 adet yumurta (orta veya büyük boy)
1 çay bardağı esmer şeker (yoksa toz şeker)
1 tatlı kaşığı vanilya
1 fiske tuz
1 tatlı kaşığı instant kahve granülü (isteğe bağlı)
60 gr tereyağı
80 gr bitter çikolata (1 paket)
1 çay bardağı badem veya fındık tozu (40 gr)
1 çay bardağı öğütülmüş chia tohumu (80 gr)
2 tatlı kaşığı pudra şekeri (üzerine serpmek için)

(6 Kişilik - 30 dakika)

Hazırlanışı

Adım 1

20x20 cm'lik brownie kalıbı azıcık sıvıyağıyla yağlanır ve pişirme kağıdı döşenir. Fırın 190 C'ye ayarlanır (fırınların pişirme ayarları fark edebildiğinden 180 C de olabilir).

Adım 2

Tereyağı ve ufak parçalara bölünmüş çikolata kaynatmadan eritilir (Ben bu iş için mikrodalgayı kullanıyorum. Max güç ayarında 50 saniye yeterli oluyor). Mikrodalganız yoksa benmari usulü (altta kaynama noktasında su bulunan bir tencerenin üzerine koyduğunuz cam bir kasede) de bu işlemi yapabilirsiniz. Çikolata-tereyağı karışımı eriyince granül kahve eklenir ve birbirine yedirmek için karıştırılır, bir kenarda ılınmaya bırakılır.

Adım 3

Oda sıcaklığındaki yumurtalar şeker ve vanilya ile rengi iyice soluklaşana kadar mikserle çırpılır. İçine erimiş tereyağ-çikolata karışımı eklenip kısaca karıştırılır. Ardından badem veya fındık tozu eklenip bir spatula veya kaşıkla karıştırılır.

Adım 4

Son olarak da chia tozu eklenip karıştırılır. Karışım kalıba boşaltılır ve önceden ısınmış fırında 15-20 dk kadar pişirilir.

Adım 5

Fırından çıkartılıp biraz ılındığında daha yapışkan bir doku arzu ediliyorsa buzdolabına konularak daha hızlı soğuması sağlanır. Soğuduktan sonra 16 minik kare elde edecek şekilde kesilir. İsteğe bağlı olarak üzerine pudra şekeri serpiştirilir. Çırpılmış krema veya dondurma ve mevsim meyveleriyle servis edilir.

Püf Noktası

* İnstant kahve granülü isteğe bağlıdır. Eklenmesinin sebebi çikolata tadını daha da çok ortaya çıkarmasıdır. * Bu kekte kakao oranı en az %60 olan bir bitter çikolata kullanılmasını tavsiye ediyorum. * Chia tohumunu inceltmek için varsa elektrikli kahve öğütücüsü kullanılması en iyi sonucu verecektir. Böyle bir aletiniz yoksa robot veya rondodan faydalanabilirsiniz.* Badem veya fındığı toz halinde bulamazsanız, tuzsuz ve iç kabuğu soyulmuş olarak satın aldığınız badem veya fındıkları rondo veya robotta çekip incelterek kullanabilirsiniz.

Listene Ekle
Paylaş